Ботулізм
З потеплінням ризик ботулізму зростає – як уберегтися
З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією. В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм.
Ситуація у 2025 році
За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України протягом 2025 року в Україні з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився). Пацієнтів госпіталізували у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві. Усі отримують необхідну медичну допомогу.
Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків.
Причиною хвороби в більшості випадків стали продукти домашнього виробництва — домашні м’ясні консерви, вʼялена риба та мʼясо.
У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.
Що таке ботулізм?
Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.
Найнебезпечнішими продуктами є:
- Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів
- В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм
- Домашні паштети та ковбаси
Як діє токсин?
Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.
Основні симптоми ботулізму
Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:
- М’язова слабкість, утруднене дихання
- Відчутна сухість у роті
- Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима
Як убезпечити себе та близьких?
- Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.
- Вибирайте лише сертифіковану продукцію.
- Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.
Якщо ви підозрюєте ботулізм:
- Не зволікайте — негайно зверніться до лікаря.
- Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.
- Не займайтеся самолікуванням.
Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.
- Про садок
- Колектив закладу
- Наші групи
- Корисні поради
- Сторінка директора
- Сторінка психолога
- Сторінка музичного керівника
-
Батьківська сторінка
- Здоров'я матерів і немовлят
- Забруднення води нітратами
- Увага! Кліщі вийшли на полювання
- Тиждень імунізації
- Імунізація проти поліомієліту
- Дитяче ожиріння
- Чим небезпечна відмова від вакцінації
- Щеплення захищають
- Імунопрофілактика Hib - інфекції
- Продукти які знижують холесерол
- Ні ожирінню
- Фаст - фуд чи здорова їжа
- Дитяче ожиріння не можна ігнорувати
- Європейський тиждень
- Ботулізм
- Психічне здоров'я
- Профілактика поліомієліту
- Цукор без шкоди
- 12 кроків до здорового харчування
- Як уникнути надмірного вживання солі
- Канал зв'язку " Ефективна комунікація "
- Здорове харчування та артеріальна гіпертензія
- Чому артеріальна гіпертензія - це " тихий вбивця"
- Пестициди - чи здатні вони нашкодить?
- Небезпека колодязної води
- Порадник для батьків Жданова С.О.
- Значення рухливої гри для розвитку дитини Капустіна Н.О.
- Як уберегтися від переохолодження та обмороження
- Профілактика туберкульозу
- Транcжири в раціоні підлітка
- Чому зелень обов'язкова для підлітка
- Права дитини
- Умови вступу
- Порядок відрахування
- Пам'ятка для батьків
- Знезараження питної води
- Користуйтеся антисептиком правильно
- Мотошоломи рятують життя
- Обери інтенсивність своєї фізичної активності
- Чому варто відмовитися від алкоголю
- Як працює імунітет
- Звіти
- Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти
- Накази директора
- Інклюзивне навчання в ЗДО
- Дистанційна освітня робота
- Робота медичної сестри
- Розклад занять
- Сторінка вихователя Бачек Каріни Валеріївни
- Сторінка вихователя Воронкіної Оксани Юріївни
- Сторінка вихователя Єршової Юлії Валеріївни
- Сторінка вихователя Мовчан Світлани Леонідівни
- Сторінка вихователя Соколенко Наталії Миколаївни
- Сторінка вихователя Кулак Лариси Володимирівни
- Сторінка вихователя Малихіної Олени Василівни
- Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності
- Пам'ятка
- Матеріали інформаційної кампанії " Залиш ці гроші для себе"
- Інформація для громадян України, які проживають на ТОТ
- Стратегія розвитку ЗДО
- Атестація педагогічних працівників
- Безбар'єрність та доступність освіти
- Свята в садочку
- Сторінка асистента вихователя Черненко Юлії Сергіївни
- Сторінка асистента вихователя Садовської Аліни Леонідівни